Verhalende podcasts

 

Mijn grootste kracht is het maken van persoonlijke verhalen. Eerlijke, kwetsbare verhalen. Een goede podcast is als een film voor je oren. Het laat je nieuwe werelden zien, nieuwe mensen ontmoeten, verwarmen je hart en laten je anders kijken naar het nu. En er mag ook zeker wat humor in zitten…

 
 

Foto’s: Sander van Wettum

 

Bijbels museum (2023)

Exodus

In deze podcast staan Lotte van Gallen en Babette Rijkhoff stil bij vier werken uit de groepstentoonstelling Exodus, van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh. In deze tentoonstelling zijn 28 kunstwerken te zien die het eeuwenoude verhaal Exodus verbinden met ons leven nu.

 
 
 

STAATSBOSBEHEER & RIJKSWATERSTAAT, VRIENDEN VAN ROTTUM (2021)

Solo

In 1971 bivakkeerden Bomans en Wolkers, twee van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw, ieder een week in hun eentje op Rottumerplaat. Wat de tijd van toen en nu verbindt is een onuitsprekelijk romantisch verlangen naar plekken waar we niet kunnen of mogen zijn. Solo is een 3-delige podcast over alleen zijn. Want: krijg je diepere inzichten als je alleen bent? Zijn er nog wel plekken om echt alleen te zijn? En wat nou als je je niet veilig voelt in je eentje?

Beeld: David Passenier


rijksacademie (2023)

Open studio’s

De Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam is een instituut voor uitzonderlijk getalenteerde kunstenaars van over de hele wereld. Zo’n 50 kunstenaars concentreren zich twee jaar op onderzoek, experiment en het maken van nieuw werk.

Een verblijf aan de Rijksakademie leidt vaak tot een internationale doorbraak. In de Rijksakademie ateliers komen werken tot stand die later te zien zijn in galerieën, musea, collecties en op internationale manifestaties zoals de Venetië Biënnale en Art Basel. Kunstenaars zoals Mondriaan en Karel Appel, en meer recent Fiona Tan, Guido van der Werve en Bert Scholten hebben hier gewerkt.

Voor de Open Studio’s maakte ik samen met Chiel Verbakel audioportretten van de kunstenaars.

 
 
 
 

nieuwe instituut & dutch design week (2022, 2023, 2024)

Archives at Risk

Denk jij weleens na over je archief als maker? Wat bewaar je wel en wat gaat naar de papierbak en het grofvuil?

Samen met Annemartine van Kesteren, conservator bij museum Booijmans van Buiningen ging ik in gesprek met ontwerpers en erven voor de podcast Archives at Risk.

Je hoort onder andere Hella Jongerius, een van Nederlands bekendste ontwerpers, vertellen over haar goed verzorgde archief, dat op het punt staat om bij buitenlandse musea te worden ondergebracht, nu een Nederlandse optie uitblijft.

 
 
 
 

NATIONALE BALLET (2021)

Notenkraker en de Muizenkoning

Meer dan vijftig balletgezelschappen over de wereld dansen het ballet Notenkraker & Muizenkoning. Bijna alle balletgezelschappen passen het verhaal een beetje aan. Zo speelt in Nederland de voorstelling zich af in een Amsterdams grachtenpand en in plaats van Kerst op Sinterklaasavond. In deze 3-delige podcast neem ik je mee achter de schermen van het Nationale Ballet.

 
 

Stijl in de stad (2018)

GERRIT

GERRIT is een serie met verhalen over het leven van Rietveld. Nederland is een openluchtmuseum voor zijn werk. Van bushokje tot zomerhuis. En van villa tot muziekschool. Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht staat net als de Big Ben en de Eiffeltoren op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn bekende stoel is te zien in musea over heel de wereld. In deze driedelige-serie onderzoek ik wie hij was, wat hem tot een geweldig architect maakt en wat hij heeft achtergelaten.


 
 
 

NS (2018/2019)

Luisterruit

Luisterruit is een audiotour die als podcast te beluisteren is in de trein. In de afleveringen neemt je persoonlijke reisleider Thijs je mee en maakt hij van je ritje een reis. In elke aflevering laat hij je, aan de hand van interviews en reportages, de treinreis met een nieuwe blik ervaren. Luisterruit is een concept van Manon van Hoeckel en Tom Loois en werd gemaakt door verschillende makers, waaronder ik.

 

METAAL KATHEDRAAL (2019)

Het geheugen van Metaal Kathedraal

Aan de rand van Utrecht ligt Metaal Kathedraal. Het historische pand roept bij het betreden direct vragen op. Wat voor plek is dit en wat is hier allemaal gebeurd? Wie heeft hier gewerkt en gewoond? In ‘Het Geheugen van Metaal Kathedraal’ hoor je de bijzondere verhalen van oud-bezoekers en oud-gebruikers van deze plek.

 
 
 

IAMSTERDAM (2019/2020)

Cultuurmakers

Amsterdam barst uit zijn voegen van de creativiteit. Maar wie zijn deze Mokumse cultuurmakers? Ontdek de game-changers en baanbrekers van de stad, of het nu gaat om toneel, fotografie, muziek of schilderkunst.

Beeld: Laila Cohen

 

KORZO (2021)

Korzo

Korzo is hét avontuurlijke podium voor dans, circus en muziek in hartje Den Haag. In dit makershuis werken getalenteerde choreografen, makers en performers aan voorstellingen. Een daarvan is Poernima Gobardhan.