Audio op locatie

 

Een podcast op locatie is iets magisch. De luisteraar krijgt een koptelefoon op en mag zich helemaal laten onderdompelen in het verhaal. Alsof het verhaal voor haar persoonlijk is gemaakt. Ik deed dit in de natuur van Terschelling, op muziekfestivals, in musea en op een Utrechtse begraafplaats.

 

Oerol, 2019

Stemmen uit de nacht

Voor theaterfestival Oerol, dat zich jaarlijks tien dagen lang afspeelt op Terschelling, heb ik samen met scenograaf Eva Koopmans een audio-installatie gemaakt die je meeneemt naar de nachtelijke droomwereld van de eilandbewoners. Dromen die doorklinken in de dag. De installatie was in juni 2019 te zien tijdens Oerol op Terschelling, in september in Tolhuistuin Amsterdam en in november en december in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden. Het publiek lag op het gras of in zitzakken, te luisteren naar de verhalen. Bijna alle dagen stond er een rij. Een half uur wachten vonden mensen prima en sommigen kwamen er met betraande ogen uit.

 
 

Oerol & studio smektkroes, 2022

Smeltkroes

Welke aangespoelde schatten neem jij mee naar huis van het strand? Terschellingers weten het wel: de smeltkroes. Er spoelen er maar een handjevol per jaar aan en niemand weet precies waar ze vandaan komen.

Voor deze installatie verzorgde ik samen met mijn destijds stagiaire Iza Wirken de audio. We deden dit in opdracht van Studio Smeltkroes, een project van de Jutfabriek Terschelling en Anne-May Nijman. Studio Smeltkroes was te zien op Oerol Terschelling 2022. Wil je luisteren? Dan kan dat hier.

 
 
 

CODA Apeldoorn 2022

Inside the outside

De mens in dialoog met de natuur. Daar gaat de tentoonstelling Inside the outside over die tot 25 september 2022 te zien was in CODA Apeldoorn. Een expo rondom het werk van Richard Tepe, een van de eerste en belangrijkste natuurfotografen van Nederland.⁠ In de tentoonstelling kun je luisteren naar audioverhalen die ik maakte met fotograaf Ellen Kooi. Zij maakte foto’s in hetzelfde gebied als Tepe deed, 100 jaar ervoor. ⁠We bespraken: wat is er veranderd én is er ook iets hetzelfde gebleven? Luister hier de drie verhalen uit de expo.

Beeld: Ellen Kooi

 
 
 

Bevrijdingsfestival, DeBeschaving, Wildeburg, Go Short Film Festival, 2016/2017

Hartje Stad

Geen zoetgevooisde Hollywood romantiek, maar liefdesverhalen die een beetje schuren. Over grenzeloze liefde, betaalde liefde, dierenliefde en goddelijke liefde. Première van Hartje Stad was op 5 mei 2016 op het Bevrijdingsfestival in Utrecht. Daarna volgde DeBeschaving, Georgie's Wundergarten, festival Wildeburg, Into the Woods, het Kade Festival en een expositie en luisteravond in café De Branding in Utrecht. Ook was Hartje Stad te zien en te beluisteren op het Go Short Film Festival 2017. Nieuwsgierig naar de verhalen? Luister ze hier.

 
 
 
 
 

Staatsbosbeheer, rijkswaterstaat & de vrienden van rottum, 2021

50 jaar na Rottumerplaat

In 1971 bivakkeerden Bomans en Wolkers, twee van de grootste schrijvers van de 20ste eeuw, ieder een week in hun eentje op Rottumerplaat. Nu mag niemand meer zomaar op dit eiland komen.Wat de tijd van toen en nu verbindt is een onuitsprekelijk romantisch verlangen naar plekken waar we niet kunnen of mogen zijn. Bomans en Wolkers deden waar wij slechts van kunnen dromen. In het Spijslokaal, de oude bewaarschool van Warffum, in de nostalgische gymzaal, was de tentoonstelling van 50 jaar Rottumerplaat Wolkers en Bomans. Je kon hier de podcast luisteren op telefoons uit die tijd, kijken naar de beelden die fotograaf Harry Cock maakte op Rottumerplaat en het verhaal lezen dat Fieke Gosselaar schreef.

Beeld: Harry Cock

 
 
 
 
 
 

DUTCH DESIGN WEEK (2022)

Archives at Risk

Wat moet er met de archieven van designers gebeuren? Wat wordt er wel voor de toekomst bewaard – en wat niet? In de podcast Archives at Risk gaat Annemartine van Kesteren, conservator bij museum Boijmans Van Beuningen, in gesprek met ontwerpers en erven.

Tijdens de Dutch Designweek in Eindhoven kon je de beelden zien van de archieven van de ontwerpers en luisteren naar de verhalen.

 

CODA Apeldoorn 2021

Paper Art

Iedereen kijkt op een andere manier naar kunst. Tot en met 9 januari 2022 kon je bij CODA Museum Apeldoorn komen kijken naar de tentoonstelling CODA Paper Art, een tweejaarlijkse tentoonstelling waarbij kunstwerken van papier en karton centraal staan. De tentoonstelling bevat werk van meer dan 40 kunstenaars uit de hele wereld. En iedereen kijkt op zijn eigen manier… Zowel de kunstenaar als aanschouwer. Je kon de tentoonstelling ontdekken door de ogen van acht verschillende bezoekers. Luister hier de observaties.

Beeld: Angela Stouten

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onder je Voeten, Boven de Wolken, 2017

Rouwkost

Voor de filosofische avond Onder je Voeten, Boven de Wolken maakte Babette samen met fotograaf Janneke Aronson de documentaire Rouwkost. Over de dood en hoe mensen daarmee omgaan. Bezoekers kregen een koptelefoon en konden over de begraafplaats wandelen, luisterend naar de verhalen. In het boekje dat ze bij de documentaire maakten zie je foto’s van de alledaagse rituelen waarmee mensen die niet meer in leven zijn, in leven worden gehouden. Luister hier de audio.

Beeld: Tirzah Schnater