Radio-documentaires

 

De kortste documentaire die ik maakte duurde 1 minuut en de langste 40 minuten. Ze werden uitgezonden in verschillende programma’s, zoals Nooit Meer Slapen, RadioDoc en Woord op radio 1.

 
 

ntr (2021)

Jankende hond

In de vroege morgen van vrijdag 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Bommenwerpers razen over Utrecht heen. De Tweede Wereldoorlog is losgebarsten. Toch moet de 7-jarige Annie deze ochtend naar de kerk: pastoor Boelens wordt vandaag begraven en zij moet de linten van de kist dragen. Als de dienst net is begonnen klinkt er een oorverdovende knal. Gips valt van de muren en iedereen kijkt elkaar angstig aan. Worden ze gebombardeerd? De kerk moet direct geëvacueerd worden en de kinderen moeten als eerste naar buiten. Zodoende moet Annie zonder haar moeder naar huis lopen. En dat is minstens een half uur. Halverwege blijft ze bij een vriendinnetje wachten op haar moeder. Ze wacht vijf minuten, tien minuten, dan een half uur, maar de straat blijft leeg…

 
 
 
 
 
 
 
 
 

ntr (2018)

GERRIT

GERRIT is een serie met verhalen over het leven van Rietveld. Nederland is een openluchtmuseum voor zijn werk. Van bushokje tot zomerhuis. En van villa tot muziekschool. Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht staat net als de Big Ben en de Eiffeltoren op de UNESCO Werelderfgoedlijst en zijn bekende stoel is te zien in musea over heel de wereld. In deze aflevering onderzoekt Babette wie hij was, wat hem tot een geweldig architect maakt en wat hij heeft achtergelaten.

Beeld: Daniel Roozendaal

 
 

ntr (2019)

Een cursus gelukkig zijn

Het is februari 2019. Nu de meeste goede voornemens alweer zijn gestrand, onderzoekt Babette wat er gebeurt als je wél doorzet om je leven te verbeteren. Ze volgde twee mensen die de raad uit zelfhulpboeken radicaal opvolgen en tot het uiterste gaan om gelukkig te worden. Maar dan dient al snel de volgende vraag zich aan: is succesvol en productief zijn hetzelfde als geluk zijn? Een cursus gelukkig zijn is in februari uitgezonden door Radio Doc, het documentaireprogramma van Radio 1.

Beeld: Suus Hessling

 
 
 
 
 
 
 
 

ntr (2017)

Het botje van mijn vader

In ‘Het botje van mijn vader’ horen we drie huishoudens waar mensen wonen die er niet meer zijn. Ze worden in leven gehouden door degenen die achterbleven. Pepijn (10) en Bebiene (12) eten elk jaar bami op de verjaardag van hun vader. Zijn lievelingsgerecht. Bebiene vraagt zich wel af waar haar vader op dat moment is: bij zijn ouders, zijn broer of toch bij hen? Corry (81) en Adriaan (86) zijn 15 jaar samen. Ze ontmoetten elkaar op de begraafplaats, terwijl ze beiden aan het rouwen waren bij het graf van hun partners. Sindsdien is het of ze met z’n vieren in een huis wonen. Franka (53) heeft haar vader nooit gekend. Heel haar leven heeft ze naar hem gezocht, totdat ze naast zijn graf stond en zijn botten werden opgegraven. Een stukje van haar vader nam ze mee naar huis.

Beeld: Janneke Aronson

 

vpro (2017)

Sterk Water

In Sterk Water hoor je verhalen die het leven van de eilanders voor altijd veranderden. Het zijn verhalen die zich op geen enkel andere plek kunnen afspelen dan op het eiland. De gevolgen van ieder verhaal -soms groot, soms klein- zijn altijd voelbaar in de kleine en geïsoleerde gemeenschap. Sterk water is een serie over veerkracht, lotsbestemming en de onderlinge afhankelijkheid van een kleine gemeenschap.

Beeld: Lisette van der Maten

 
 

vpro (2016)

Handen

Tussen vader en kind bestaat een bijzondere band. Of de vader nou stoer, lief of afwezig is: zijn invloed reikt vaak verder dan je je als kind beseft. Soms is de vader onbekend; soms snapt hij (nog) niet zoveel van wat vaderschap voor hem betekent. En soms... heeft hij gewoon de perfecte vaderhanden. Handen van mijn vader is in 2016 uitgezonden op Radio 1.

Beeld: Annemarijn Alons